Den Strategiske plans død

Ledelses Dilemma

Det er min opfattelse, at noget er gået alvorligt galt med den måde, vi driver vores virksomheder på. Når jeg mødes med en virksomhedsleder, og forbereder mig på mødet ved bl.a. at følge med i mediedækningen af virksomheden, handler den næsten altid om konkurrencen. Ofte er vinklen på artiklen, som hvis de skulle dække en sportsbegivenhed. Hvis jeg ser på historien, finder jeg det svært at se konkrete eksempler på virkelig fantastiske ting, der skete udelukkende på grund af konkurrencen med andre. Når vi ved, at fremtidens medarbejdere søger mod spændende steder at arbejde - kan man spørge sig selv om det er spændende, hvis det bedste du kan gøre er vinde over en konkurrent, der gør nogenlunde det samme?

Militær strategier 
Forståelsen af strategiens historie kan give os en bedre viden om, hvorfor vi skal finde nye veje til at genopfinde vores tilgang til strategi, som er tilpasset den verden vi i dag lever i. Fremtiden er ikke længere rimelig forudsigelig baseret på fortiden - faktisk, kan den være forbløffende forskellig fra. 

Et tilbageblik på verden før internettet leder os på sporet af problemet, og her er det er vigtigt at huske, at strategiens rødder kommer fra militæret. Militær strategier fokuserede på at sætte mål, indsamle efterretninger, og derefter bruge denne information til at træffe beslutninger, om hvordan man kunne opnå målene f.eks. indtage et højdedrag, fjerne en forsyningsledningen osv. Med andre ord var fortiden en god indikator for fremtiden. Der var år eller årtier mellem meningsfulde forandringer i de grundlæggende variabler, gode data var knappe og svære at skaffe. Kommunikationslinjer var upålidelige, når de var bedst, og spejdere og spioner risikerede deres liv for at finde og videreformidle information. Derfor var et lille antal af klare ordrer en taktisk nødvendighed, og det kan ikke overraske at efter et årtusinde, var de militære strategier godt tilpasset til disse begrænsninger.

Militære strategiens indtog i erhvervslivet
Med afslutningen af anden verdenskrig kom den militære strategi ind i erhvervslivet i takt med at højt placerede militærpersoner fik arbejde i de store private virksomheder. Hermed blev den strategiplanlægning som vi kender den fra halvtredserne til firserne født. Men med denne form for strategiplanlægning fulgte også begrænsningerne! Som et resultat heraf, fokuserede strategiske planlæggere på at forudsige fremtiden baseret på den historiske tendens. Virksomheder investerede kraftigt i at indsamle alle tilgængelige data og producere et mindre antal klare direktiver, der blev udstedt fra toppen, og som resten af organisationen så eksekverede.

Vores mål kan flytte sig
Denne tilgang til strategisk planlægning var en god pasform til en stor del af erhvervslivet i tiden før internettet. Men med fremkomsten af digitale værktøjer, internettet og den deraf øgede globalisering fra halvfemserne, begyndte verden at ændre sig, og nu ser det helt anderledes ud. Den traditionelle tilgang til strategiplanlægning som er baseret på forudsætningen ”at verden kan forlænges med brædder” holder ikke længere. Vi skal derfor til at være adaptive og være klar på, at vores mål kan flytte sig baseret på, hvad vi lærer undervejs.  

Larry Page, en af Googles grundlæggere har denne udlægning, der i øvrigt er i tråd med mine egne observationer:”Det er derfor, de fleste virksomheder henfalder langsomt over tid. De har tendens til at gøre omtrent, hvad de gjorde før, med nogle mindre ændringer. Det er naturligt for folk at ønske at arbejde på ting, som de kender, og der ikke svigter. Men trinvis forbedring bliver med garanti forældet over tid” 

skrevet af Bo Memhave, 29. november 2016

Playing to Win (Adaptiv strategi) “er det nye sort”

Fremtiden kræver nye metoder

Kan verden forlænges med brædder?
Tag et øjeblik og læs dette ord: strategiplan. Luk nu dine øjne og find et billede af en strategiplan. Hvis hvad der kommer op på nethinden er tykke ringbind, der samler støv på en hylde ved siden af andre tykke ringbind fra fem og ti år tidligere, er du ikke alene!

Fremtiden kræver nye metoder til at afklare og forenkle strategi og give lederne et stærkt værktøj. Vi skal blive bedre til at lave strategi via en række selvkorrigerende forsætlige eksperimenter. Strategi kræver at man har en klar definition. Strategi er et valg. Strategi er ikke et langt planlægningsdokument men derimod et sæt af indbyrdes forbundne valg, som giver organisationen mulighed for at vinde i det marked, som de befinder sig i

Disruption og strategi
Igen, kan mennesker i dag forestille sig et liv uden Facebook, sms, e-mail, mobiltelefoner og mobilpay, ej heller et liv tilbage til tiden før de store broer og den ekstra transporttid det kostede. For få år tilbage kaldte vi det for innovation, i dag er det ordet ”disruption”, som har vundet indpas i direktionslokalerne. 

Vi kender alle historien om Facebook, men mange tænker ikke i disruption. Men med Facebooks lancering af Messenger i 2015, har man skabt en nedgang på 38% i teleselskabernes SMS omsætning i Nordamerika i 2016.

Andet eksempel er FUJIFILM, som disrupter KOSMETIK industrien. Det viste sig, at af de 200.000 kemikalier, der anvendes i Fujifilms kerneforretning, er 4000 antioxidanter, der kan bruges til kosmetiske formål. Mærket, kaldet Astalift. 

Elsk eller had det - sådan bliver fremtiden, Kodak fattede ikke, at pixels var fremtiden, og er nu nærmest uddød. Æd – eller bliv ædt! 

skrevet af Bo Memhave, 16. november 2016